Miriam Venema

Cover Beulah
& Bonnie

Miriam begon vanaf haar veertiende jaar lessen te volgen bij Musicalschool Song & Dance in Zwolle.

In 2006 werd zij aangenomen op de Fontys Dansacademie, richting Musicaltheater. In die periode speelde zij o.a. in Spring Awakening (Moeder Melchior) Godspell, Company (Joanne) en Midzomernachtsdroom (Titania). In 2011 studeerde zij hier af.
Miriam maakte vanaf 2010 twee jaar lang onderdeel uit van de originele cast van Soldaat van Oranje (New Productions). In die jaren heeft Miriam veelvuldig de rol van Ada en Tessa op zich genomen.

Tijdens haar tweede jaar bij Soldaat van Oranje startte Miriam met haar Masteropleiding Muziektheater aan het Conservatorium op de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg.
Zij kreeg o.a. les van Anne-Wil Blankers, Ivar Costenoble en Brigitte Odet en van zangdocent Edward Hoepelman. In 2013 studeerde zij af.

Naast het spelen in producties maakte Miriam zelf twee eigen geschreven voorstellingen: Van een titel is het niet gekomen (regie: Zjon Smaal) en Als ze me missen (regie: Brigitte Odett). Met Van een titel is het niet gekomen was Miriam genomineerd voor de ‘Jacques de Leeuw Prijs TopTalent Award’. Een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de meest talentvolle leerling van het jaar.
Hierna was Miriam nog te zien in de voorstellingen Love Story en Warhorse (Stage Entertainment). In Warhorse was zij regelmatig te zien in de vrouwelijke hoofdrol.
Ook heeft zij een aantal jaren een serie zomer- en winterconcerten georganiseerd; deze heeft zij uitgevoerd samen met muzikale collega’s uit het vak en een geweldige band.

In 2019/2020 schreef en speelde Miriam samen met Silencio Pinas en Hanneke Engels een eigen geschreven voorstelling The Musical Night, waarin het publiek een avond werd meegenomen langs de mooiste songs die het musicalgenre biedt, afgewisseld met sketches en anekdotes over het vak.

In 2017 is Miriam gestart met de opleiding Universal Voice System (ontwikkeld door Alberto ter Doest). In juni 2019 heeft zij haar bevoegdheid tot zangdocent behaald. Sindsdien geeft ze zang- en coachingslessen in haar eigen praktijk (La La Venema) in Zwolle.

Miriam is ook als actrice te zien in commercials van de Jumbo, Samen gezond en Andrelon.

 

Fotocredits: Anne van Zantwijk